Skip to Content

Hiustenlähtö – ei syytä paniikkiin!

Bleach hair loss

On täysin normaalia, että päivittäin irtoaa 50–100 hiusta. Tilanne on aivan toinen silloin, kun tyynyltäsi löytyy aamuisin paljon irronneita hiuksia tai jos hiusharjasta löytyy päivittäin kourallinen hiuksia. Silloin rauhoituttava ja tutkittava eri syitä hiustenlähtöön.

Hiustenlähtö
Stockbyte
Ei syytä epätoivoon! Voit taistella hiustenlähtöä vastaan monella tavalla.

Normaaleissa olosuhteissa hiustenkasvun biologiset prosessit ovat tasapainossa. Hiukset irtoavat ja uusia kasvaa tilalle. Tämä normaali ja terve prosessi heijastaa hiusten eri kasvuvaiheita, mutta jos nämä kasvuvaiheet eivät enää toteudu luonnollisesti, saatat kärsiä hiustenlähdöstä. Alta löydät hiustenlähdön mahdollisia syitä ja hoitotapoja. Mikäli olet kärsinyt hiustenlähdöstä yli kuukauden ajan, käänny ihotautilääkärin tai lääkärin puoleen. Vaihtoehtosesti voit myös tutustua hiustenpidennysten tarjoamiin mahdollisuuksiin.

1. Hormonaalinen hiustenlähtö

Hormonijärjestelmämme on erittäin herkkä ja reagoi pienimpiinkin muutoksiin. Normaalisti naisten sukupuolihormoni estrogeeni pitää huolen hiusten tuuheasta kasvusta. Monille naisille voimakas hiustenkasvu onkin tullut tutuksi raskauden aikana. Mieshormonit (androgeenit) eivät vaikuta hiusten kasvuun, ja näitä hormoneja on naisenkin elimistössä pieniä määriä. Androgeeneja erittyy enemmän stressin seurauksena niin miehillä kuin naisillakin. Tämä saattaa aiheuttaa hormonien epätasapainon, joka voi johtaa hiustenlähtöön. Vakavissa tapauksissa ihotautilääkäri määrää antiandrogeeneja, mutta monissa tapauksissa vähemmän kiireinen elämäntyyli ja rentoutuminen auttavat useimpia. Joissakin tapauksissa syynä hiustenlähtöön voi olla kilpirauhasen vajaatoiminta. Lääkäri voi ottaa verikokeen ja analysoida hormonitasoja saadakseen selville hiustenlähdön syyn.

2. Hiustenhoidon aiheuttama hiustenlähtö (hiusten katkeilu)

Hiukset ovat erittäin kimmoisia ja liiallinen rasitus saattaa tehdä niistä karkeat ja hauraat. Hiusten rasittuminen saattaa muun muassa johtua niiden valkaisusta, toistuvista värjäyksistä, permanenteista tai suoristusraudan käytöstä. Ne eivät ole suoranainen syy hiustenlähtöön, mutta saattavat aiheuttaa hiusten katkeilua. Hiukset saattavat katkeilla läheltä hiusjuuria jättäen jäljelle sängen.
 
Vain kemialliset vahingot voivat aiheuttaa suoranaista hiustenlähtöä. Niin voi tapahtua esimerkiksi silloin, kun valkaisu- tai permanenttiaineiden annetaan vaikuttaa päänahassa liian kauan. Jos niin tapahtuu, on päänahka ja hiukset jätettävä rauhaan ja odotettava niiden palautumista entiselleen. Käytä shampoota säästeliäästi, vähennä pesukertojen määrää ja vältä liiallista muotoilua. Vältä myös hiusten värjäämistä tai sävyttämistä ja käytä hiusystävällisiä tuotteita.

3. Vitamiinien puutostilan aiheuttama hiustenlähtö

Hiukset vaativat kasvaakseen tasapainoisen vitamiinirikkaan ruokavalion. Hiukset voivat parhaiten, kun ruokavaliosi sisältää hedelmiä, vihanneksia, proteiineja (esim. maidosta, jogurtista, rahkasta, vähärasvaisesta lihasta ja kalasta saadut proteiinit), kokojyvätuotteita, pähkinöitä ja korkealuokkaisia öljyjä. Jos tällaisen ruokavalion noudattaminen ei ole mahdollista, hiuksesi saattavat tarvita ravintolisiä, jotka sisältävät biotiinia, niasiinia, sinkkiä sekä B6-, B12-, A- ja E-vitamiinia.

4. Immuunijärjestelmän vajaatoiminnan aiheuttama hiustenlähtö

Hiustenlähtö voi johtua myös infektiosta. Jos olet talven aikana sairastanut influenssan, saatat keväällä huomata yhtäkkiä hiustesi irtoavan. Hiustenlähtö pysähtyy tavallisesti noin kolmen kuukauden kuluessa, jonka aikana vahingoittuneet hiusjuuret palautuvat ennalleen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
 • Rasvoittuvat hiukset

  Rasvaiset hiukset

  Rasvoittuvat hiukset
  ...

  Rasvainen päänahka tekee hiuksista nopeasti raikkaat ja kimmoisat. Apu on tulossa! Ota selvää, mitä voit tehdä parantaaksesi ihosi ja hiustesi tilaa

  ...
 • Kuinka hoidat kirkkaanvaaleita hiuksia

  Suojaus

  Kuinka hoidat kirkkaanvaaleita hiuksia
  ...

  Vaalennuksen aikana hiussuomut avautuvat ja pigmentti irtoaa. Jäljelle jää vain hyvin vaalea väri. Hiuksen pinnasta voi tulla hauras ja kuiva, joten se kaipaa erityistä huolenpitoa.

  ...
 • Kaksihaaraiset hiukset

  Rasittuneet hiukset

  Kaksihaaraiset hiukset
  ...

  Onneksi vaurioituneiden hiusten hoitoon on olemassa tehokkaita lääkkeitä. Oikea hoito ja muotoilu tekevät hauraista hiuksista silkkisen harjan hetkessä

  ...
 • Latteiden hiusten hoitorutiini

  Suojaus

  Latteiden hiusten hoitorutiini
  ...

  Kärsitkö latteista hiuksista? Onko hiusten luonnollisen tuuheuden säilyttäminen mielestäsi vaikeaa? Jos yhtään lohduttaa, et ole suinkaan yksin. Kuivat ja latteat hiukset ovat todella yleinen ongelma, joka kehittyy usein, kun hiukset eivät saa tai pysty säilyttämään tarpeeksi kosteutta. Tämä vähentää hiusten tuuheutta ja saa ne näyttämään latteilta, elottomilta ja veltoilta. Ei huolta, sillä ongelma on ratkaistavissa. Hellällä huolenpidolla elottomat kutrisi ovat pian jälleen terveet ja kimmoisat.

  ...
 • Mika hiustenhoitosarja sopii sinulle

  Hiusshampoo

  Mika hiustenhoitosarja sopii sinulle
  ...

  Gliss Fiber Therapy on ensimmäinen OMEGAPLEX®-koostumuksen sisältävä Gliss-sarja. Mullistava tekniikka korjaa ja uudistaa hiuskuitujen heikentyneitä sidoksia ja suojaa pitkään ehkäisten tulevia vaurioita.

  ...
 • Gliss - Hiuksista ja ympäristöstä huolehtien

  Hiusshampoo

  Gliss - Hiuksista ja ympäristöstä huolehtien
  ...

  Tulevaisuuteen tähyten Gliss lanseerasi brändinsä uudelleen syksyllä 2020 keskittyen entistä enemmän hiustenhoitoteknologioihin ja kestävään kehitykseen. Tuomme markkinoille uusia koostumuksia, jotka sisältävät jopa 96 %* luonnosta peräisin olevia ainesosia ja tarjoavat luonnollisemman vaihtoehdon hiustenhoitoon.

  ...
 • Kaikki miesten hiustenhoidosta

  Hiusshampoo

  Kaikki miesten hiustenhoidosta
  ...

  Olipa hiuksesi siistit ja lyhyet tai pitkät ja kurittomat, harkittu tyyli alkaa tukasta. Lue tästä, mihin hiuksissa kannattaa kiinnittää huomiota, mitä hoitotuotteita on saatavana ja kuinka niitä käytetään asianmukaisesti.

  ...
 • Shampoo tekee kaiken

  Hiusshampoo

  Shampoo tekee kaiken
  ...

  Shampoo muuttuu helposti täyteläiseksi vaahdoksi – mutta shampoot voivat myös antaa hiuksillesi upeaa kiiltoa, kesyttää kaikkein kurittomammat kiharat ja ne voivat jopa taistella haaroittuneita latvoja tai hilsettä vastaan.

  ...
 • Hiusöljy tekee ihmeitä kuiville hiuksille

  Hiusöljy

  Hiusöljy tekee ihmeitä kuiville hiuksille
  ...

  Hiusöljy voi olla todellinen pelastus kuivahiuksisille, sillä se hoitaa käsiteltyjä hiuksia tehokkaasti. Nykyaikainen high-tech-koostumus takaa keveyden, minkä ansiosta hiusöljyä voi käyttää ohuillekin hiuksille. Tutki, miten hiusöljy voi toimia sinulle ja miten se ehkäisee kuivuutta.

  ...
 • Hiustenhoito kiireessä: Hoitosuihkeet

  Hiushoitoaine

  Hiustenhoito kiireessä: Hoitosuihkeet
  ...

  Kiireisen arjen vuoksi hiustenhoitoa usein laiminlyödään, koska aikaa ei yksinkertaisesti ole. Hiukset ovat kuivat, vaurioituneet ja kiillottomat, ja latvat ovat karheat. Apua tarvitaan nopeasti. Ratkaisu? Nopeakäyttöinen tehokosteutus. Hoitosuihkeet pelastavat tilanteen. 

  ...
 • Hiusnaamiot: tehokuuri hiuksille

  Rasittuneet hiukset

  Hiusnaamiot: tehokuuri hiuksille
  ...

  Hiustenhoitorutiini ei ole täydellinen ilman hiusnaamiota, joka on täynnä ravitsevia ainesosia. Tässä on arvokkaita vinkkejä hiusnaamioiden käyttöön sekä tietoa siitä, miksi Gliss 4-in-1 -naamiot ovat juuri sitä mitä kuontalosi kaipaa.

  ...
 • Kuiva päänahka

  Kuivat hiukset

  Kuiva päänahka
  ...

  Kuivan päänahan ongelmat ovat yleisempiä talvella. Ongelman ytimeen tutustumisen jälkeen haluamme auttaa muutamilla hiustenhoitovinkeillä

  ...