Hiustenlähtö – ei syytä paniikkiin!

Bleach hair loss

On täysin normaalia, että päivittäin irtoaa 50–100 hiusta. Tilanne on aivan toinen silloin, kun tyynyltäsi löytyy aamuisin paljon irronneita hiuksia tai jos hiusharjasta löytyy päivittäin kourallinen hiuksia. Silloin rauhoituttava ja tutkittava eri syitä hiustenlähtöön.

Hiustenlähtö
Stockbyte
Ei syytä epätoivoon! Voit taistella hiustenlähtöä vastaan monella tavalla.

Normaaleissa olosuhteissa hiustenkasvun biologiset prosessit ovat tasapainossa. Hiukset irtoavat ja uusia kasvaa tilalle. Tämä normaali ja terve prosessi heijastaa hiusten eri kasvuvaiheita, mutta jos nämä kasvuvaiheet eivät enää toteudu luonnollisesti, saatat kärsiä hiustenlähdöstä. Alta löydät hiustenlähdön mahdollisia syitä ja hoitotapoja. Mikäli olet kärsinyt hiustenlähdöstä yli kuukauden ajan, käänny ihotautilääkärin tai lääkärin puoleen. Vaihtoehtosesti voit myös tutustua hiustenpidennysten tarjoamiin mahdollisuuksiin.

1. Hormonaalinen hiustenlähtö

Hormonijärjestelmämme on erittäin herkkä ja reagoi pienimpiinkin muutoksiin. Normaalisti naisten sukupuolihormoni estrogeeni pitää huolen hiusten tuuheasta kasvusta. Monille naisille voimakas hiustenkasvu onkin tullut tutuksi raskauden aikana. Mieshormonit (androgeenit) eivät vaikuta hiusten kasvuun, ja näitä hormoneja on naisenkin elimistössä pieniä määriä. Androgeeneja erittyy enemmän stressin seurauksena niin miehillä kuin naisillakin. Tämä saattaa aiheuttaa hormonien epätasapainon, joka voi johtaa hiustenlähtöön. Vakavissa tapauksissa ihotautilääkäri määrää antiandrogeeneja, mutta monissa tapauksissa vähemmän kiireinen elämäntyyli ja rentoutuminen auttavat useimpia. Joissakin tapauksissa syynä hiustenlähtöön voi olla kilpirauhasen vajaatoiminta. Lääkäri voi ottaa verikokeen ja analysoida hormonitasoja saadakseen selville hiustenlähdön syyn.

2. Hiustenhoidon aiheuttama hiustenlähtö (hiusten katkeilu)

Hiukset ovat erittäin kimmoisia ja liiallinen rasitus saattaa tehdä niistä karkeat ja hauraat. Hiusten rasittuminen saattaa muun muassa johtua niiden valkaisusta, toistuvista värjäyksistä, permanenteista tai suoristusraudan käytöstä. Ne eivät ole suoranainen syy hiustenlähtöön, mutta saattavat aiheuttaa hiusten katkeilua. Hiukset saattavat katkeilla läheltä hiusjuuria jättäen jäljelle sängen.
 
Vain kemialliset vahingot voivat aiheuttaa suoranaista hiustenlähtöä. Niin voi tapahtua esimerkiksi silloin, kun valkaisu- tai permanenttiaineiden annetaan vaikuttaa päänahassa liian kauan. Jos niin tapahtuu, on päänahka ja hiukset jätettävä rauhaan ja odotettava niiden palautumista entiselleen. Käytä shampoota säästeliäästi, vähennä pesukertojen määrää ja vältä liiallista muotoilua. Vältä myös hiusten värjäämistä tai sävyttämistä ja käytä hiusystävällisiä tuotteita.

3. Vitamiinien puutostilan aiheuttama hiustenlähtö

Hiukset vaativat kasvaakseen tasapainoisen vitamiinirikkaan ruokavalion. Hiukset voivat parhaiten, kun ruokavaliosi sisältää hedelmiä, vihanneksia, proteiineja (esim. maidosta, jogurtista, rahkasta, vähärasvaisesta lihasta ja kalasta saadut proteiinit), kokojyvätuotteita, pähkinöitä ja korkealuokkaisia öljyjä. Jos tällaisen ruokavalion noudattaminen ei ole mahdollista, hiuksesi saattavat tarvita ravintolisiä, jotka sisältävät biotiinia, niasiinia, sinkkiä sekä B6-, B12-, A- ja E-vitamiinia.

4. Immuunijärjestelmän vajaatoiminnan aiheuttama hiustenlähtö

Hiustenlähtö voi johtua myös infektiosta. Jos olet talven aikana sairastanut influenssan, saatat keväällä huomata yhtäkkiä hiustesi irtoavan. Hiustenlähtö pysähtyy tavallisesti noin kolmen kuukauden kuluessa, jonka aikana vahingoittuneet hiusjuuret palautuvat ennalleen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
 • Rasvoittuvat hiukset

  Rasvaiset hiukset

  Rasvoittuvat hiukset
  ...
 • Kuinka hoidat kirkkaanvaaleita hiuksia

  Suojaus

  Kuinka hoidat kirkkaanvaaleita hiuksia
  ...
 • Kaksihaaraiset hiukset

  Rasittuneet hiukset

  Kaksihaaraiset hiukset
  ...
 • Latteiden hiusten hoitorutiini

  Suojaus

  Latteiden hiusten hoitorutiini
  ...
 • Mika hiustenhoitosarja sopii sinulle

  Hiusshampoo

  Mika hiustenhoitosarja sopii sinulle
  ...
 • Gliss - Hiuksista ja ympäristöstä huolehtien

  Hiusshampoo

  Gliss - Hiuksista ja ympäristöstä huolehtien
  ...
 • Kaikki miesten hiustenhoidosta

  Hiusshampoo

  Kaikki miesten hiustenhoidosta
  ...
 • Shampoo tekee kaiken

  Hiusshampoo

  Shampoo tekee kaiken
  ...
 • Hiusöljy tekee ihmeitä kuiville hiuksille

  Hiusöljy

  Hiusöljy tekee ihmeitä kuiville hiuksille
  ...
 • Hiustenhoito kiireessä: Hoitosuihkeet

  Hiushoitoaine

  Hiustenhoito kiireessä: Hoitosuihkeet
  ...
 • Hiusnaamiot: tehokuuri hiuksille

  Rasittuneet hiukset

  Hiusnaamiot: tehokuuri hiuksille
  ...
 • Kuiva päänahka

  Kuivat hiukset

  Kuiva päänahka
  ...