Kuiva päänahka ja mitä sille voi tehdä

Kuiva päänahka on yleinen kiusa varsinkin talvella. Sen aiheuttaa pääasiassa kuiva, lämmitetty sisäilma. Vielä suurempi vitsaus on hilse, kuivan päänahan yleinen sivuilmiö. Lue tästä mikä kutiavan ongelman aiheuttaa ja mitä voit tehdä kutinan voittamiseksi.

Päänahkaamme suojaa keratinosyyttien muodostama ulkokerros. Tämä ulkokerros on hyvin tehokas suojamuuri ja sen rasvat pitävät päänahan sileänä. Ympäristötekijät voivat kuitenkin vahingoittaa tätä muuria. Sen seurauksena rasvat eivät enää pidä muuria sileänä ja tehokkaana, vaan se alkaa vuotaa.  Vaurioitunut muuri ei enää pysty pitämään kosteutta päänahan sisällä, jolloin iho ei enää pysty torjumaan vahingollisia ainesosia. Seurauksena on lisää kuivuutta, kutinaa, polttelua, jännitystä ja hilsettä.

Päänahan kuivumisen estäminen

Monet tekijät voivat aiheuttaa päänahan kuivumista ja usein päänahka altistuu monille haitallisille tekijöille. Kuiva, lämmitetty sisäilma on erittäin yleinen syy kuivumiseen. Hiustenkuivaimen kuumuus ja liiallinen shampoon käyttö eivät myöskään ole hyväksi päänahalle. Tämän lisäksi on lukematon määrä muotoilutuotteita, jotka eivät välttämättä ole hyväksi sinun päänahallesi.

Kuiva päänahka on erityisen altis hilseilylle

Kuiva, ärsyyntynyt päänahka on altis hilseilylle. Jossakin vaiheessa alun perin vain kuiva päänahka ärsyyntyy niin paljon, että se tuottaa koko ajan enemmän soluja. Päänahkaan kerääntyy suuri määrä kuolleita soluja, ne kasaantuvat yhteen ja muuttuvat silmin havaittavaksi hilseeksi. Näkyvät hilsehiutaleet sotkevat rumasti hartiat ja niskan alueen. Erityisen selvästi hilsehiutaleet erottuvat tummassa vaatetuksessa.

Heitä hyvästit kuivalle päänahalle

Mietojen, hellävaraisten hiustuotteiden käyttö yleensä palauttaa kuivaan päänahkaan sen luonnollisen tasapainon ja lopettaa hilseen muodostumisen. Sopivia tuotteita ovat erityisen hellävaraiset ja kosteuttavat hiushoitotuotteet. Hellävaraiset tuotteet eivät vahingoita päänahkaa ja kosteus auttaa korjaamaan päänahan ulkoisen suojamuurin. Erityisen sopivia ovat tasapainoiset hiustenhoitomenetelmät, jotka koostuvat miedosta shampoosta, hoitoaineesta ja kohdennetuista tuotteista, kuten päänahan hoitoseerumi. Jos päänahallasi on taipumusta kuivumiseen, älä käytä shampoota enempää kuin on välttämätöntä äläkä käytä liiallista kuumuutta muotoillessasi hiuksia tai käyttäessäsi hiustenkuivaajaa. Parhaat vinkit kuivan päänahan hoitoon ovat nämä: ole hellävarainen, käytä kosteuttavia tuotteita, suojele päänahkaasi, ja valitse huolellisesti tarkoituksenmukaiset ja auttavat hiushoitotuotteet.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
 • Rasvoittuvat hiukset

  Rasvaiset hiukset

  Rasvoittuvat hiukset
  ...
 • Kuinka hoidat kirkkaanvaaleita hiuksia

  Suojaus

  Kuinka hoidat kirkkaanvaaleita hiuksia
  ...
 • Kaksihaaraiset hiukset

  Rasittuneet hiukset

  Kaksihaaraiset hiukset
  ...
 • Latteiden hiusten hoitorutiini

  Suojaus

  Latteiden hiusten hoitorutiini
  ...
 • Mika hiustenhoitosarja sopii sinulle

  Hiusshampoo

  Mika hiustenhoitosarja sopii sinulle
  ...
 • Gliss - Hiuksista ja ympäristöstä huolehtien

  Hiusshampoo

  Gliss - Hiuksista ja ympäristöstä huolehtien
  ...
 • Kaikki miesten hiustenhoidosta

  Hiusshampoo

  Kaikki miesten hiustenhoidosta
  ...
 • Shampoo tekee kaiken

  Hiusshampoo

  Shampoo tekee kaiken
  ...
 • Hiusöljy tekee ihmeitä kuiville hiuksille

  Hiusöljy

  Hiusöljy tekee ihmeitä kuiville hiuksille
  ...
 • Hiustenhoito kiireessä: Hoitosuihkeet

  Hiushoitoaine

  Hiustenhoito kiireessä: Hoitosuihkeet
  ...
 • Hiusnaamiot: tehokuuri hiuksille

  Rasittuneet hiukset

  Hiusnaamiot: tehokuuri hiuksille
  ...
 • Hiustenlähtö, ohjeet ja vinkit

  Rasittuneet hiukset

  Hiustenlähtö, ohjeet ja vinkit
  ...