Hiustenhoidon raaka-aineet: mikä toimii hiuksille?

Tuoteselosteessa lukee shampoiden, hoitoaineiden ja muotoilutuotteiden raaka-aineet, mutta se ei kuitenkaan kerro mitä nämä raaka-aineet tekevät hiuksille. Kauneussanakirjastamme löydät vastaukset siihen miten nämä raaka-aineet hoitavat hiuksiasi.

Olet tietysti lukuisia kertoja nähnyt termit aloe vera, macadamiaöljy ja seramidit, mutta minkälaisia nämä raaka-aineet oikeasti ovat? Miten koentsyymi Q10 vaikuttaa? Mistä karitevoita saadaan? Miksi sinkki on raaka-aineena niin monessa hilseshampoossa?

Nykyään kosmetiikkavalmistajat käyttävät valtavaa määrää raaka-aineita, joiden tarkoituksena on antaa hiuksillemme lisää kiiltoa, tuuheutta ja terveyttä. Joka vuosi tutkijat lisäävät uusia raaka-aineita, jotka lopulta päätyvät tiehyisiimme ja suoniimme. Tästä syystä ylläpidämme pientä yhteenvetoamme hoitoaineiden raaka-aineista. Tässä se mitä olemme keränneet tähän mennessä:

Aloe vera (Aloe barbadensis)

Kasvisuute, jossa on runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja aminohappoja; kosteuttaa hiuksia ja rauhoittaa päänahkaa.

Aprikoosinsiemenöljy (Prunus armeniacal)

Öljy sisältää monia hyödyllisiä tyydyttymättömiä rasvahappoja ja sitä käytetään kuivien ja erittäin rasittuneiden hiusten hoitamiseen. Se myös parantaa kiharien ja kurittomien hiusten rakennetta.

Karnitiini

Karnitiini vaikuttaa osittain samalla tavalla kuin vitamiinit - se vahvistaa ohenevia hiuksia ja estää hiusten lähtöä.

Seramidi (Ceramide)

Seramidit ovat rasvoja ja ne täyttävät rakoja hiuksen uloimmassa pintakerroksessa. Shampoohon tai hoitoaineisiin lisättynä seramidit hoitavat katkeilevia hiuksia.

Koentsyymi Q10 (Ubikinoni)

Autologinen raaka-aine (raaka-aine, jota syntyy ihmisen kehossa), joka esimerkiksi lisää keratiinin tuotantoa ja keratiini puolestaan on yksi hiusten rakennuspalikoista. Shampoiden ja hoitoaineiden raaka-aineena koentsyymi Q10 pitää hiusten pintakerroksen terveenä - hiukset ovat siis kiiltävämmät ja niitä on helpompi kammata.

Ginsenginjuuriuute (Panax Ginseng)

Ginsenginjuuriuute vahvistaa hiuksia ja estää hiusten katkeilua ja kaksihaaraisten hiusten muodostumista.

Glyseroli (myös glyseriini)

Glyseroli on erittäin tehokas kosteuttava raaka-aine. Sitä käytetään kuivien hiusten kosteuttamiseen ja se estää sähköisyyttä.

Jojobaöljy (Buxus chinensis / Simondsia chinensis)

Jojobaöljy on kasviperäinen vaha, jota iho kestää hyvin. Se tekee hiuksista sileämmät ja helpommin kammattavat. Jojobaöljyn käyttö ei tee hiuksiin raskasta öljyistä kalvoa ja sen loistaviin ominaisuuksiin kuuluu myös kaksihaaraisten hiusten uudelleentasaaminen.

Keratiini (Hydrolysoitu keratiini)

Keratiini on proteiini ja se on hiusten päärakennusaine. Hiuksen pintakerroksen vaurio saattaa johtaa keratiinin vähenemiseen ja tämä saa lopulta hiukset katkeilemaan. Keratiinia sisältävät hiustenhoitotuotteet voivat täyttää rakoja hiusten pintakerroksessa.

Kofeiini

Kofeiini lisää hiusjuurten aktiivisuutta ja voi jopa lisätä hiusten kasvua. Sitä käytetään pääasiassa tuotteissa joiden tarkoituksena on estää hiustenlähtöä.

Kollageeni

Kollageeniproteiinia on ihossa ja hiuksissa. Sitä käytetään monissa shampoissa ja hiusten hoitoaineissa ja se toimii päällystämällä hiukset hyvin ohuella suojakalvolla.

Macadamiaöljy (Macadamia ternifolia)

Macadamiaöljy on hyvin täyteläistä ja sisältää monia luonnonrasvoja. Se toimii hyvin hauraiden ja erittäin vaurioituneiden hiusten hoitoaineissa.

Makea manteliöljy (Prunus amygdalus dulcis)

Makea manteliöljy on suhteellisen kevyt öljy hyvin rasittuneiden ohuiden hiusten tehohoitoon. Makea manteliöljy ei myöskään litistä hiuksia.

Oliiviöljy (Olea europea)

Oliiviöljy on linolihappoa sisältävä huippulaatuinen öljy ja se tekee hiuksista sileät ja kiiltävät. Linolihappo tunnetaan anti-inflammatorisena.

Pantenoli

Pantenoli on kosteutta sitova ja rauhoittava raaka-aine, joka auttaa pitämään enemmän kosteutta hiuksissa. Se myös tekee hiuksista terveemmän näköiset.

Silkkiproteiinit (Hydrolysoitu silkki)

Silkkiproteiinit tekevät hiuksista kiiltävämmät.

Seesamiöljy (Sesamum indicum)

Seesamiöljy sisältää paljon linolihappoja, jotka tunnetaan anti-inflammatorisesta eli tulehduksia rauhoittavasta ominaisuudestaan.  Tämä tekee öljystä ihanteellisen herkille, ohuille hiuksille ja ärsyyntyneelle päänahalle.

Silikoni (mm. Dimethicone)

Silikonit ovat synteettisiä raaka-aineita, jotka muodostavat suojakerroksen hiusten ympärille ja tekevät näin hiusten pintakerroksesta sileämmän sekä hiuksista helpommin kammattavat ja erittäin kiiltävät. Ne voivat myös väliaikaisesti uudelleentasoittaa kaksihaaraisia hiuksia auttaen näin pitämään ongelman kurissa.

Karitevoi / sheavoi (Butyrospermum parkii)

Tämä korkealaatuinen öljy uutetaan afrikkalaisen sheapuun pähkinöistä. Öljyssä on korkeat E-vitamiini- ja karoteenipitoisuudet. Karitevoi saa jopa erittäin kurittomat ja rasittuneet hiukset näyttämään sileiltä, silkkisiltä ja kiiltäviltä.

Vehnäproteiini (Hydrolysoitu vehnäproteiini)

Vehnäproteiinivalmisteet sisältävät runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja ja sitä sisältävät valmisteet tekevät hiuksista kiiltävämmät ja helppohoitoisemmat. Lisäksi ne myös vahvistavat vaurioituneita hiuksia.

Villiruusuöljy (Rosa canina)

Öljy sisältää runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja ja vitamiineja. Se antaa kiiltoa ja hoitoa kuiville ja kiharille hiuksille.

Sinkkipyritiooni

Lääketieteessä sinkkipyritioonia käytetään psoriasiksen ja ekseeman hoidossa. Sitä käytetään myös shampoissa hilseongelmien taltuttamiseen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
 • Hiusrullat ovat taas täällä

  Vinkit ja neuvot

  Hiusrullat ovat taas täällä
  ...
 • Hiustyylin muutokset

  Vinkit ja neuvot

  Hiustyylin muutokset
  ...
 • Aina kauniit klassiset kampaukset

  Kampaukset

  Aina kauniit klassiset kampaukset
  ...
 • Kesän hiustyylit

  Kampaukset

  Kesän hiustyylit
  ...
 • Uudenvuodenaaton juhlakampaukset

  Kampaukset

  Uudenvuodenaaton juhlakampaukset
  ...
 • Poninhäntä

  Kampaukset

  Poninhäntä
  ...
 • Näin teet ponnarin geometrisillä elementeillä

  Kampaukset

  Näin teet ponnarin geometrisillä elementeillä
  ...
 • Juhlakampaus, hääkampaus ja uniikit kampaukset

  Kampaukset

  Juhlakampaus, hääkampaus ja uniikit kampaukset
  ...
 • Olkapäille ulottuvien hiusten hiustyylit

  Keskipitkät hiukset

  Olkapäille ulottuvien hiusten hiustyylit
  ...
 • Pitkät, lyhyet ja puolipitkät hiukset

  Keskipitkät hiukset

  Pitkät, lyhyet ja puolipitkät hiukset
  ...
 • Hiusasusteet ovat erittäin trendikkäitä juuri nyt

  Hiusasusteet

  Hiusasusteet ovat erittäin trendikkäitä juuri nyt
  ...
 • Hiustyylejä ohuille hiuksille

  Vinkit ja neuvot

  Hiustyylejä ohuille hiuksille
  ...