Hiusten muotoilu | Vinkit ja neuvot

Hiussanakirja: Tärkeää tietoa hiuksista

Mistä hiuksemme on tehty? Miksi joillain ihmisillä on hilsettä? Kuinka pitkään ihmiset voivat kasvattaa hiuksiaan? Katso hiussanakirjastamme mielenkiintoista tietoa hiuksista.

Hiusten väri

Hiustuppien pigmentit antavat hiuksillemme niiden luonnollisen värin. Niitä tuotetaan erityisissä pigmenttisoluissa joista pigmentit matkustavat pieniä kanavia pitkin keratinosyytteihin antaen hiuksille värinsä. Yleisesti ottaen tummahiuksisilla ihmisillä on hiuksissaan suurempi pigmenttimäärä kuin vaaleahiuksisilla.

Pintakerros

Pintakerros muodostaa hiuksen uloimman kerroksen. Se muodostuu yhdestä kerroksesta suomumaisia, limittäisiä keratinosyyttejä. Tämän uloimman kerroksen kunto kertoo hiuksen terveystilanteen. Optimaalisessa tilanteessa tasaiset keratinosyyttisuomut ovat silotellusti kuorikerroksen ympärillä ja suojelevat hiuksen sisäosaa ulkopuolelta uhkaavilta vaaroilta. Vahingoittumattomat pintakerrokset hiuksen ympärillä muodostavat sileän valoa heijastavan rakenteen. Kaunis kiilto on siis merkki terveistä hiuksista.

Vastaavasti esimerkiksi vaalennusten, permanenttien ja usein toistuvan hiustenkuivaajan käytön takia rasittuneiden hiusten pintakerros on epäjärjestyksessä ja karhea. Näissä olosuhteissa vahingolliset ainesosat voivat helposti tunkeutua hiuksen kuorikerrokseen.  Sen seurauksena hiukset näyttävät kauttaaltaan haurailta, himmeiltä ja takkuisilta. Intensiiviset hiuskäsittelyt ja hoitoainehuuhtelut palauttavat pintakerroksen sileän rakenteen.

Hiusten sykli

Yksittäiset hiukset käyvät läpi sarjan kehitysvaiheita. Useimmat hiukset, yleensä noin 80 % hiuksista, ovat kasvuvaiheessa (anageenivaihe). Tässä vaiheessa uusi hiusjuuri syntyy ja hius kasvaa. Tämä vaihe kestää kahdesta seitsemään vuotta. Sitä seuraa kahden-kolmen viikon mittainen muutosvaihe (katageenivaihe). Tässä vaiheessa soluntuotanto hiustupessa päättyy väliaikaisesti, hiustuppi kutistuu ja hius irtoaa. Noin yksi prosentti hiustupeista on tässä muutosvaiheessa (katageenivaihe). Tätä seuraavassa lepovaiheessa (telogeenivaihe) hiustuppi uudistuu, solut alkavat taas jakaantua ja uusi hius alkaa muodostua. Noin 10-20 % kaikista hiuksista on tässä vaiheessa, joka kestää noin kahdesta neljään kuukautta.

Hilse

Hilsettä muodostuu kun päänahka varistaa kuolleita ihosoluja ennenaikaisesti ja suuria määriä. Tätä voi tapahtua riippumatta siitä onko päänahka kuiva vai rasvainen. Syitä hilseen muodostumiseen on useita ja niitä ovat mm. stressi, vääränlainen ravinto, hormonaaliset muutokset, kuiva ja lämmitetty ilma, jatkuva hiustenkuivaajan käyttö ja voimakkaat shampoot. Hoitokeinona ovat anti-hilseshampoot, joissa on aktiivisia ainesosia, kuten Octopirox tai sinkkipyritiooni.

Hiustupet

Hiustuppi on kalteva, sisääntaittunut osa päänahassa mihin yksittäinen hius on ankkuroitunut. Hiukset muodostuvat näiden hiustuppien sisällä. Talirauhaset päättyvät hiustuppien yläosassa. Ne tuottavat hiuksille ja päänahalle talia. 

Harmaat hiukset

Harmaat hiukset

Oikeilla hoitotuotteilla harmaista hiuksista saa upean näköiset.

Harmaat hiukset eivät ole oikeastaan harmaat, vaan pikemminkin sekoitus värittömiä ja pigmentoituneita hiuksia, jotka yhdessä näyttävät harmaalta. Hiukset muuttuvat valkoisiksi kun pigmenttisolut vähentävät melaniinisynteesiään. Toisilla ihmisillä tämä vaihe alkaa hyvin aikaisin ja toisilla hyvin myöhään. Geenit määräävät koska ensimmäiset valkoiset hiukset ilmestyvät. 

Kasvu

Hius kasvaa 0,3–0,45 millimetriä päivässä eli 1–1,2 senttimetriä kuukaudessa. Hiuksen kasvuvauhtiin on käytännössä mahdotonta vaikuttaa. Hiuksen maksimipituus vaihtelee 40 ja 80 senttimetrin välillä. 

Keratiini

Keratiini antaa rakennetta hiuksiin ja kynsiin

Hiusten, ja myös kynsien, pääainesosa on keratiini, joka on hyvin elastinen proteiini. 

Hiuksen elinaika

Keskimäärin hius pysyy päänahassa kuudesta kahdeksaan vuotta ennen kuin se irtoaa. Yksittäisen ihmisen hiuksen eliniän määräävät geenit. Jos hiustenlähtö on rajua, hiuksen elinaika saattaa olla vain kolmesta neljään vuotta. 

Hiustenlähtö

30–100 hiuksen menettäminen päivässä on täysin normaalia. Useat asiat saattavat aiheuttaa yli sadan hiuksen irtoamiseen päivässä. Noin 95 % kaikista hiustenlähtötapauksista, sekä miehillä että naisilla, syynä ovat geenit. Mieshormonien (androgeenit) liikatuotanto aiheuttaa sen, että verenkierto hiustupeissa vähenee, ja sen seurauksena hius ei ole enää tiiviisti kiinni päänahassa. 

Melaniini

Ihopigmentti melaniinia esiintyy myös hiuksen keratiinikuiduissa. Melaniinin määrä määrittää kuinka vaalea tai tumma hius on. Ihmisen ikääntyessä melaniinintuotanto hidastuu ja hius muuttuu harmaaksi tai valkoiseksi. Melaniinia on kahta tyyppiä, suurempia ruskeanmustia eumelaniinipigmenttejä ja huomattavasti pienempiä punertavankeltaisia feomelaniinipigmenttejä. Kaikki olemassa olevat ihmisen hiusten värit muodostuvat näistä kahdesta pigmenttityypistä. 

Hiuslaatu

Geenimme määrittelevät onko meillä paksut vai ohuet hiukset. Eurooppalaisilla halkaisijaltaan 0,04–0,06 millimetrin paksuinen hius on ohut,  0,06–0,08 millimetrin on normaali, ja 0,08–0,1 millimetrin on paksu. Eurooppalaisiin hiuksiin verrattuna aasialaisilla on huomattavasti paksumpi hiuslaatu. Aasialaisilla hiuksen keskihalkaisija on 0,08–0,12 millimetriä. Eurooppalainen hius on hieman elliptinen muodoltaan, kun taas aasialainen hius on pyöreämpi ja elastisempi. 

Päänahka

Päänahka muistuttaa ihoa yleensä ja on yhtä herkkä. Hiuksista riippumatta voi päänahka palaa auringossa. Kylmyys, kuumuus ja muut olosuhteet voivat kuivattaa päänahkaa ja aiheuttaa kutinaa ja hilseilyä. Päänahan talirauhaset voivat monista syistä tuottaa liikaa talia, mikä aiheuttaa päänahan rasvoittumisen.

Tali

Talirauhasia on lähes kaikkialla iholla, myös päänahassa. Nämä rauhaset tuottavat rasvan, joka suojaa päänahkaa ja hiuksia kuivumiselta. Tämä saattaa myös aiheuttaa päänahan ja hiusten rasvoittumista tai päänahan kuivumista. Molemmat saattavat johtaa kiusallisiin päänahkaongelmiin, kuten esimerkiksi kutinaan, punoitukseen tai hilseilyyn.

Kaksihaaraiset hiukset

Vain sakset auttavat, jos kaksihaaraisia hiuksia on paljon.

Pitkissä hiuksissa on usein kaksihaaraisia hiuksia. Yleensä ne aiheutuvat mekaanisesta stressistä, kuten kampaamisesta, harjaamisesta tai hartioilta kimpoamisesta. Jatkuva hiusten värjääminen, valkaiseminen, permanenttaus tai kuumennettavien muotoiluvälineiden käyttö saattaa myös johtaa kaksihaaraisten hiusten syntymiseen. Kaksihaaraisille hiuksille tarkoitetut hoitoaineet muodostavat ohuenohuen silikonikalvon kaksihaaraisten hiusten päälle ja kohentavat hiusten ulkonäköä ainakin vähäksi aikaa. Muutoin hiustenleikkuu on ainoa tehokas ratkaisu.

Vahvuus

Yksittäinen hius pystyy kannattamaan vähintään 100 g painon katkeamatta. Näin ollen keskivertopäänahan kaikkien hiusten kantavuus on vähintään kymmenen tonnia.

Rakenne - miten hius rakentuu

Hiuksen koostumus on noin 80 % keratiinia (proteiini), 10–15 % vettä ja loput 5–10 % pigmenttejä, mineraaleja ja rasvoja. Pintakerros muodostaa jokaisen hiuksen uloimman kerroksen ja ympäröi sisempää kerrosta. Sisempi kerros muodostaa noin 80% hiuksen massasta. Värjäys, valkaisu ja permanentti tapahtuvat hiuksen sisemmässä kerroksessa. 

Hiusten volyymi

Ihmisen keskimääräinen hiusmäärä riippuu hiusten väristä. Vaaleahiuksisilla on eniten hiuksia, noin 150 000 kappaletta.  Toiseksi eniten hiuksia on mustahiuksisilla ihmisillä, noin 110 000 kappaletta. Sen jälkeen tulevat ruskeahiuksiset, noin 100 000 hiusta, ja punapäät, noin 80 000 hiusta.

Löydä: Vinkit ja neuvot