Hiusten hoito | Rasittuneet hiukset

Tehohoitoa katkeileville hiuksille

Hiukset kestävät valittamatta paljon huonoa kohtelua, kuten jatkuvaa shampoon käyttöä, värihoitoja, hiustenkuivaajan käyttöä ja suoristamista.  Parhaatkin hiukset kuitenkin jossain vaiheessa saavuttavat sietokykynsä rajan ja saavat meidät ymmärtämään etteivät hiukset kestä kaikkea. Siinä vaiheessa monet kovakouraiset käsittelyt ovat johtaneet katastrofiin, joka ilmenee kuivuutena ja kaksihaaraisina hiuksina. Oikeat hiustenhoitotuotteet ovat todellakin siunaus tässä tilanteessa. Ne korjaavat vauriot ja palauttavat hiusten silkkisyyden ja terveyden alta aikayksikön. 

Hius koostuu pääasiassa kestävistä, toisiinsa kietoutuneista peptidiketjuista, jotka sitten kiertyvät yhteen hiuksen vahvaksi keratiiniselkärangaksi. Terveessä hiuksessa tämä selkäranka on vahva ja virheetön. Vaurioituneessa hiuksessa taas näkyy kaikenlaista epätasaisuutta keratiinirakenteessa. Tällaisiin epätasaisuuksiin on monia syitä, kuten esimerkiksi sopimaton hoito, jatkuva hiustenkuivaajan käyttö hyvin kuumalla puhalluksella, kuumennettavien muotoiluvälineiden käyttö ja jatkuva valkaisu. Ennemmin tai myöhemmin jatkuvien kovakouraisten käsittelyjen seuraukset alkavat näkyä selvästi. Toisin kuin silkkinen, terve hius, vaurioitunut hius näyttää olkimaiselta, täysin kiillottomalta ja varsinkin latvat katkeilevat ja niihin muodostuu kaksihaaraisia hiuksia. Vaurioitunut keratiinikerros täytyy silloin korjata ja onneksi tämä on tehtävissä. Hiustyypistä riippuen tämän toteuttamiseen on tarjolla erilaisia tuotteita.

Erittäin hienoja öljyjä katkeileville hiuksille

Vaurioituneet hiukset ovat usein myös kuivat. Tämä pätee varsinkin kihariin ja pörröisiin hiuksiin. Myös jatkuva vaalentaminen ja hiusten raidoitus kuivattaa hiuksia ja vaurioittaa hiustuppia. Erittäin hienot kasviöljyt auttavat palauttamaan olkimaisiin hiuksiin niiden luonnollisen silkkisyyden. Kaikki kasviöljyt sopivat tähän tarkoitukseen, mutta argan- ja auringonkukkaöljyt auttavat erityisen hyvin, koska ne sisältävät tyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka muistuttavat talirauhasten tuottamia luonnollisia rasvoja. Vaurioituneet hiusrakenteet ovat taipuvaisia pitämään niiden tutusta rakenteesta ja hyväksyvät ne helposti luonnollisten hiusainesosien korvaajana. Kuivat, katkeilevat hiukset pitävät erityisen paljon sheavoista, tunnetaan myös nimellä karite, jota puristetaan afrikkalaisen sheapuun pähkinöistä. Sheavoi sisältää erityisen paljon E-vitamiinia ja karoteenia. Hiustupet imevät itseensä sheavoin ainesosat, jotka hiustupesta käsin suojaavat hiuksia lisähapettumiselta ja muilta vaurioilta.  

Luonnon rakennuspalikat katkeileville hiuksille

Hiuksesi voivat olla vaurioituneet, mutta silti ne voivat olla hienot ja sileät. Siinä tapauksessa keratiinia sisältävät nesteet ovat täydellinen korjausratkaisu. Keratiini imeytyy hiuksen vaurioituneeseen rakenteeseen, mihin se sopii kuin hanska käteen. Tällä tavalla keratiini täyttää ja tasoittaa uudelleen hiuksen rakenteen. Seurauksena on kiltävämmät hiukset nopeasti. Uudet tuotteet sisältävät kolme kertaa enemmän keratiinia kuin vanhemmat ja sen takia ne ovat todellinen siunaus rappiolla olevilla hiuksille. 

Hellävaraista muotoilua katkeileville hiuksille

Vaurioituneiden hiusten hyväksi voi tehdä paljonkin jopa niitä muotoillessa. Jotkut muotovaahdot ja hiussuihkeet on suunniteltu päällystämään hius suojaavalla kerroksella. Ne sisältävät muun muassa kosteuttavaa glyserolia sekä kuiville ja katkeileville hiuksille erittäin hyvin sopivaa risiiniöljyä. Näiden muotoilutuotteiden runsaat vitamiinimäärät ja kallisarvoiset rasvahapot palauttavat terveyden ja kiillon himmeisiin, vaurioituneisiin hiuksiin. Tietysti vaurioituneet hiukset tarvitsevat hellää hoitoa kevyellä kädellä. Anna hiustesi levätä päivittäisen hiustenpesun sijaan ja käytä kuivashampoota shampoopesujen välillä. Älä käytä kuumaa vettä kun peset hiuksesi shampoolla, vaan käytä sen sijaan haaleaa vettä. Käytä ainoastaan harvapiikkistä kampaa märkiin hiuksiin. Shampoon käytön jälkeen pehmentyneet hiukset ovat erityisen herkkiä mekaanisille vaurioille. Viimeiseksi, mutta ei todellakaan vähäisimpänä asiana, älä muotoile hiuksiasi liian kuumilla laitteilla ja käytä aina lämpösuojaa hiuksiisi. Anna hiustesi kuivua itsestään aina kun vain mahdollista ja käytä suoristusrautoja ja ionisoivia hiustenkuivaajia, joiden kuumuutta voi säädellä.