Hiusten hoito | Hilse

Pääse eroon hilseestä

Valkoiset hilsehiutaleet tummilla vaatteilla näyttävät ikäviltä. Hiusasiantuntijamme tri Edo Hoting kertoo, miten pääset nopeasti eroon harmittavasta hilseestä. 

Ensinnäkin ei ole mitään syytä kauhistua huomatessasi, että sinulla on hilsettä. 50 prosentilla kaikista ihmisistä on silloin tällöin hilseongelmia. Hilseen muodostuminen on oikeastaan melko normaali ja terve prosessi - ihomme uudistuu itsestään. Prosessissa vanhat solut kuolevat noin 28 päivän jälkeen ja tekevät tilaa uusille soluille. Koska emme pysty näkemään näitä pieniä soluja paljaalla silmällä, emme myöskään pane merkille tätä prosessia.

Kuolleet solut poistuvat hiustenpesun yhteydessä. Solut tulevat näkyviksi, kun päänahka tuottaa liian paljon ihosoluja ja ne sarveistuvat. Sillä ei ole välttämättä mitään tekemistä kuivan päänahan kanssa, sillä hilse saattaa olla ongelma myös rasvaisissa hiuksissa. 

Schwarzkopf: Kaikilla on hilsettä, sillä päänahka uusiutuu itsestään jatkuvasti. Miksi joillakin ihmisillä hilsettä esiintyy suuria määriä?

Tri Hoting: Kaikkien ihmisten päänahassa on hiivamaista sientä (Pityrosporon ovale). Kun iholle syntyy suuria määriä sientä, niiden aineenvaihdunta ärsyttää päänahkaa, joka vastaa siihen lisäämällä hilseen syntymistä. Hilseen muodostuminen on riippuvainen myös henkilökohtaisista tekijöistä kuten iästä ja ilmastosta. Liian vähäinen valo, erityisesti UV-säteiden puute talvella lisäävät hilseen muodostumista. Myös hiustenhoitorutiineilla on merkitystä, hilsettä muodostuu enemmän, jos hiuksia ei pestä tarpeeksi usein.

SK: Milloin hilse on niin paha ongelma, että tulee kääntyä ihotautilääkärin puoleen?

DH: Päänahka saattaa tulehtua, jos hilseen yhteydessä esiintyy kutinaa. Tietyt ihosairaudet kuten ekseema ja psoriasis voivat lisätä hilseen syntymistä. Tällaisissa tapauksissa on käännyttävä ihotautilääkärin puoleen.

SK: Liittyvätkö hilse ja hiuspohjan kutina aina yhteen?

DH: Ei, lievän hilseen muodostumisen yhteydessä ei esiinny muita oireita. Ainoastaan voimakkaan hilseen muodostumisen yhteydessä esiintyy kutinaa.

SK: Voiko usein toistuva hiustenpesu tai kalkkipitoinen vesi lisätä hilseen muodostumista?

DH: Ilmasto ja muut ympäristöolosuhteet voivat vaikuttaa hilseen muodostumiseen. Kuiva ilma tai vähäinen auringonvalo talvella kiihdyttävät hilseen muodostumista. Hiusten ilmakuivaus liian kuumalla ilmalla voi myös kuivuttaa päänahkaa ja lisätä hilseen muodostumista. Veden laadulla tai kalkkipitoisuudella ei ole mitään merkitystä. Toisin kuin saippua, modernit shampoot pesevät ja hoitavat hiuksia hyvin veden kalkkipitoisuudesta huolimatta. Hilse ilman muita hankalia oireita ei ole sairaus ja sitä voidaan hoitaa erilaisilla kosmeettisilla hoidoilla ja hilseshampoilla.

SK: Voiko hilsettä esiintyä rasvaisessa päänahassa?

DH: Se on mahdollista. Jos talirauhaset ovat erittäin aktiivisia, tali voi liimata solut yhteen, mutta ne pysyvät edelleenkin päänahassa.

SK: Tuleeko hilseshampoon käyttöä jatkaa, jos hilse on saatu häviämään?

DH: Ei, oikein hoidettu hilse pysyy poissa kauan ja hilseshampoon käyttöä ei silloin tarvitse jatkaa. Jos hilsettä esiintyy uudelleen, sitä voidaan mainiosti hoitaa erittäin tehokkailla hilseshampoilla. Hilseen hoitoon on tarjolla monia aktiivisia aineita. Sinkkipyritoni estää esimerkiksi sienen liiallisen muodostumisen ja vähentää hilseen muodostumista.

SK: Ovatko hilseshampoot kovia hiuksille?

DH: Eivät, hilseshampoiden käytöstä ei ole syytä olla huolissaan. Hilseshampoon voidaan antaa vaikuttaa hiukan kauemmin päänahassa (noin kaksi minuuttia), siten aktiiviset aineosat vaikuttavat kauemmin. Usein toistuvalla hiustenpesulla poistetaan myös irtonainen hilse. Hiusöljy yhdessä hilseshampoon kanssa parantaa tulosta ja hiusöljyt, joita ei huuhdella pois, ovat myös erityisen tehokkaita hilsettä vastaan. 

Mitä hilseelle voidaan tehdä:

  • Vältä päänahan ärsytystä. Älä pese hiuksia liian kuumalla vedellä tai hankaa hiuksia pyyheliinalla, älä käytä liian kovia hiusharjoja äläkä kuivata hiuksia liian kuumalla lämmöllä. Vältä hiusten värjäämistä, permanenttia sekä suoristusraudan käyttöä.
  • Jos hiuksesi ovat kuivat ja rasittuneet, voi hilseshampoon käyttö kuivattaa niitä entistä enemmän. On tärkeää käyttää hoitoainetta hiustenpesun jälkeen.
  • Huonot ruokailutottumukset ja/tai stressi voivat pahentaa hiuspohjan hilseilyä.