Hiusten hoito | Hilse

Hellä hoito päänahan kutinaan

Tuntuuko sinusta joskus siltä kuin haluaisit hypätä ulos nahoistasi ja varsinkin päänahastasi? Tekeekö kireä, kutiava ja kihelmöivä päänahkasi sinut sekopäiseksi? Me kerromme sinulle miksi päänahkasi oireilee ja ennen kaikkea miten saat oireet hallintaan ja tasapainon aikaiseksi.

Toisilla ihmisillä on aina herkempi päänahka ja toisilla päänahka kutiaa satunnaisesti. Syynä saattaa olla ilmasto, usein tai väärin tehdyt permanentit tai värikäsittelyt tai epäsopivat hiushoitotuotteet. Fysiologiallakin saattaa olla osansa asiassa. Myös stressi ja jännitys saattavat häiritä ihon ja päänahan tasapainoa.

Päänahan kutina ja murtunut suojamuuri

Kuten ihoa, myös päänahkaa peittää suojakerros. Ajattele kerrosta tiilimuurina ja kuvittele että tiilet symboloivat sarvisoluja. Tiilien välissä oleva sementti koostuu rasvoista eli tarkemmin rasva-aineista. Ulkoiset tekijät saattavat aiheuttaa rasvojen, tai meidän kuvauksessamme sementin, osittaisen tuhoutumisen. Sen seurauksena tiilimuurimme alkaa vuotaa, kosteutta karkaa liikaa ja tie on siten auki vahingollisille aineille. Tämä ärsyttää päänahkaa ja se reagoi kutiamalla, kihelmöimällä, punoittamalla, hilseilyllä tai kireydellä.

Päänahka kutiaa virheellisen hoidon takia

Pesetkö hiuksesi päivittäin ja käytät sen jälkeen alkoholia sisältäviä muotoilutuotteita, kuten muotoilugeeliä tai vaahtoa? Ajan mittaan tämä kuivattaa päänahan. Jos sinun täytyy pestä hiuksesi päivittäin, käytä hyvin mietoa shampoota. Jätä pois alkoholipitoiset muotoilutuotteet vähäksi aikaa ja muotoile hiuksesi käyttäen niiden sijaan päähän jätettävää hoitoainetta, muotoilusuihketta tai vahaa.

Ilmastonmuutos pahentaa päänahan kutinaa

Kuiva keskuslämmitys talvella ja ilmastointi kesällä kohtelevat kaltoin koko ihoa, päänahka mukaan lukien. Päänahkaa koettelevina aikoina kosteuttavat shampoot, hoitoaineet ja hiuksiin jätettävät käsittelyaineet ovat todellinen siunaus hiuksille ja päänahalle. Samalla täydennät päänahan kosteusvarantoja lisäämättä suuria määriä rasvoja. Rasvat voivat painaa alas varsinkin hentoja hiuksia.

Päänahan kutina: dermatologisi saattaa tulla apuun

Jatkuva kutina saattaa olla päänahkaan vaikuttavan sienisairauden oire. Punaisuus ja suuret hilsehiutaleet tekevät sienisairaudesta vielä todennäköisemmän. Varsinkin öljyinen päänahka on altis sienien liikakasvulle, koska sieni viihtyy sellaisessa ympäristössä. Jos päänahkasi on rasvainen ja kutiaa, on syytä keskustella dermatologin kanssa asiasta.

Tämä palauttaa päänahan tasapainon: