Hiusten hoito | Hilse

Hellä hoito päänahan kutinaan

Tuntuuko sinusta joskus siltä kuin haluaisit hypätä ulos nahoistasi ja varsinkin päänahastasi? Tekeekö kireä, kutiava ja kihelmöivä päänahkasi sinut sekopäiseksi? Me kerromme sinulle miksi päänahkasi oireilee ja ennen kaikkea miten saat oireet hallintaan ja tasapainon aikaiseksi.

Toisilla ihmisillä on aina herkempi päänahka ja toisilla päänahka kutiaa satunnaisesti. Syynä saattaa olla ilmasto, usein tai väärin tehdyt permanentit tai värikäsittelyt tai epäsopivat hiushoitotuotteet. Fysiologiallakin saattaa olla osansa asiassa. Myös stressi ja jännitys saattavat häiritä ihon ja päänahan tasapainoa.

Päänahan kutina ja murtunut suojamuuri

Kuten ihoa, myös päänahkaa peittää suojakerros. Ajattele kerrosta tiilimuurina ja kuvittele että tiilet symboloivat sarvisoluja. Tiilien välissä oleva sementti koostuu rasvoista eli tarkemmin rasva-aineista. Ulkoiset tekijät saattavat aiheuttaa rasvojen, tai meidän kuvauksessamme sementin, osittaisen tuhoutumisen. Sen seurauksena tiilimuurimme alkaa vuotaa, kosteutta karkaa liikaa ja tie on siten auki vahingollisille aineille. Tämä ärsyttää päänahkaa ja se reagoi kutiamalla, kihelmöimällä, punoittamalla, hilseilyllä tai kireydellä.

Päänahka kutiaa virheellisen hoidon takia

Pesetkö hiuksesi päivittäin ja käytät sen jälkeen alkoholia sisältäviä muotoilutuotteita, kuten muotoilugeeliä tai vaahtoa? Ajan mittaan tämä kuivattaa päänahan. Jos sinun täytyy pestä hiuksesi päivittäin, käytä hyvin mietoa shampoota. Jätä pois alkoholipitoiset muotoilutuotteet vähäksi aikaa ja muotoile hiuksesi käyttäen niiden sijaan päähän jätettävää hoitoainetta, muotoilusuihketta tai vahaa.

Ilmastonmuutos pahentaa päänahan kutinaa

Kuiva keskuslämmitys talvella ja ilmastointi kesällä kohtelevat kaltoin koko ihoa, päänahka mukaan lukien. Päänahkaa koettelevina aikoina kosteuttavat shampoot, hoitoaineet ja hiuksiin jätettävät käsittelyaineet ovat todellinen siunaus hiuksille ja päänahalle. Samalla täydennät päänahan kosteusvarantoja lisäämättä suuria määriä rasvoja. Rasvat voivat painaa alas varsinkin hentoja hiuksia.

Päänahan kutina: dermatologisi saattaa tulla apuun

Jatkuva kutina saattaa olla päänahkaan vaikuttavan sienisairauden oire. Punaisuus ja suuret hilsehiutaleet tekevät sienisairaudesta vielä todennäköisemmän. Varsinkin öljyinen päänahka on altis sienien liikakasvulle, koska sieni viihtyy sellaisessa ympäristössä. Jos päänahkasi on rasvainen ja kutiaa, on syytä keskustella dermatologin kanssa asiasta.

Tämä palauttaa päänahan tasapainon:

 • Vinkki 1:

  Öljyhoito on taivaallista kuivalle päänahalle. Tee päänahallesi öljyhoito hieromalla muutaman pisara korkealaatuista, kevyttä kasviöljyä (Jojoba-, manteli- tai arganöljy) päänahkaasi ja anna sen vaikuttaa yön yli. Seuraavana aamuna hiero shampoo kuiviin hiuksiin ennen kuin vaahdotat sen vedellä ja huuhtele haalealla vedellä. On tärkeää noudattaa ylläolevaa järjestystä, koska se on ainoa tapa poistaa liiallista öljyä päänahasta ja hiuksista.

 • Vinkki 2:

  Akuuttien päänahkaongelmien ilmetessä syynä saattaa olla shampoiden pesuaineet jotka kuivattavat hiuksia. Mikäli tämä on ongelmana, sekoita shampoo veteen 1:1 –suhteessa ennen käyttöä.

 • Vinkki 3:

  Shampoojäämät tai kovan vesijohtoveden kalkki saattavat ärsyttää päänahkaa. Sen takia shampoo pitää huuhdella huolellisesti pois. Käytä hapanta huuhteluainetta shampoon jälkeen jos vesijohtovesi on kovaa tai erittäin kovaa. Huuhteluaine poistaa kalkkijäämät. Reseptimme happamaan huuhteluun on yksinkertainen: laita ruokalusikallinen sitruunamehua tai omenaetikkaa litraan kylmää vettä ja tee sillä hiuksillesi huolellinen loppuhuuhtelu.

 • Vinkki 4:

  Hellävarainen hieronta ei-rasvaisella nestemäisellä hoitoaineella rauhoittaa kutiavan päänahan. Varo hierontanesteitä, joissa on eteerisiä öljyjä jotka saattavat myös ärsyttää päänahkaa.

 • Vinkki 5:

  Mikäli päänahkasi kutiaa pahasti ja tuntuu hyvin kireältä, luovu lämmitettävistä muotoilutyökaluista vähäksi aikaa. Tällaisia muotoilutyökaluja ovat mm. hiustenkuivaajat sekä suoristus- ja kiharrusraudat Näiden työkalujen lämpö kuivattaa päänahkaa entisestään.

 • Vinkki 6:

  Muovi- tai metalliharjaksiset harjat voivat myös ärsyttää kutiavaa päänahkaa. Pehmeä harja, jossa on melko tiheässä olevat luonnolliset harjakset on parempi hiuksille ja päänahalle.